tisdag, juni 01, 2010

Riktlinjer från SWBA för träning i sommarvärmen!

I sommartider som nu kan värmen vara direkt livsfarlig. Bilar kan förvandlas till direkta dödsfällor. Vid fysisk träning kan hunden i värsta fall bli så överhettad att den dör! Hundar som kommer till träningar får inte sitta i bilen utan ventilation eller vatten, bilen får heller inte stå i direkt solsken. Du som ägare måste med täta intervaller kontrollera värmen i bilen.

Vi råder samtliga lokalgrupper att lägga sina träningspass tidigt på morgonen eller på kvällen. Samtliga ägare skall ha med sig vatten, skål och handduk för att svalka hunden om den blir för varm. Man skall med jämna mellanrum ge hunden raster att varva ned, man varvar bäst ned sin hund genom att promenera i lugn takt.

Samtliga hundar som utfört drag träning skall varvas ned med promenader i minst 15 minuter, så klart väljer du skuggiga platser!

En allt för utmattad hund kan få tarmvred om den får i sig för kallt vatten, använd rumstempererat vatten och låt bli att vattna hunden om den är allt för flåsig. Svalka hellre hundens tassar med kallt vatten eller lägg en fuktigt svalkande handuk över hunden på er ned varvnings promenad!

För att se till att hunden får i sig tillräckligt med vatten häller du i vatten i torrfodret så det suger upp vattnet, på så sätt kan du garantera att din hund får i sig den mängd vatten den kommer att förbruka. Vatten är hundens viktigaste näringsämne, en hund dör om den inte får i sig vätska på 3 dagar men kan vara utan mat i veckor.

Vattenförbrukning per dygn är ca 60ml per KG kroppsvikt/dygn!
20kg skall minst ha 12 dl/dygn
30kg skall minst ha 18 dl/dygn
40kg skall minst ha 24 dl/dygn
50kg skall minst ha 30 dl/dygn

Aktiva hundar kan vid hård träning och varmt väder behöva upp emot 5ggr mer vatten per dygn.
Källa: Fysträning för din hund

Var på er vakt och håll koll på era fyrbenta kamrater!

All träning sker under eget ansvar och på egen risk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar